Pages

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016




Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Εγένετο φώς



Η Καλαμωτή πρωτοπορεί διαχρονικά και
γράφει ιστορία στον τομέα της εκπαίδευσης στο νησί της Χίου.

 Είναι το πρώτο χωριό του νησιού μας που απέκτησε γυμνάσιο με χορηγίες τοπικών ευεργετών και τώρα πρωτοπορεί πάλι. Θα γραφτεί στην εκπαιδευτική ιστορία του ως το πρώτο χωριό που απέκτησε Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

Το όραμα του καθηγητή, Δρα Κοινωνιολογίας, νομικού και συγγραφέα, Ηλία Φιλιππίδη 
και του Προέδρου του

Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Μιχαήλ Κανάριου πήρε σάρκα και οστά. 
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Καλαμωτής (ΛΑ. Π. ΚΑ.) εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, 6 Μαϊου.
 Στεγάζεται στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης Καλαμωτής, δηλαδή στο πρώην Αρρεναγωγείο. 

Αποτελεί θυγατρικό θεσμό του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και σκοπός της ίδρυσής του είναι το ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ ιδεολογίας, κοινωνικής και εθνικής ευθύνης, όπως τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής Ηλ. Φιλιππίδης.





Ο Μ. Κανάριος πρόσθεσε ότι το ΛΑΠΚΑ μπορεί να συμβάλλει στο να αφυπνίσει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει το πνεύμα, να υπηρετήσει τον πολιτισμό, να ενημερώσει και να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο πολίτη.


 Ιδρυτική αρχή του Λαϊκού Πανεπιστημίου

είναι η αντιστοιχία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, του πολιτισμού τους, της κοινωνίας, του κράτους και της οικονομίας τους. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο αναζητεί το νέο ανθρωπολογικό πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα συνδυάζει την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού με την αναβίωση της παραδόσεως του Ελληνικού Κοινοτισμού.



Πνευματική ευθύνη



Ο Σ. Βαρλάς και ο Ηλ.Φιλιππίδης τόνισαν ιδιαίτερα, ότι στην διακήρυξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου επισημαίνεται, ότι η Χίος έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και ως εστία πνευματικής ευθύνης και ανατάσεως με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία.




«Θέλουμε να συμβάλλουμε στο να μπορέσει ο σύγχρονος, αβέβαιος και διαποτισμένος από την ιδιοτέλεια άνθρωπος, ν’ ανεβεί πιο ψηλά... 
Η Καλαμωτή ειδικότερα, με την πλούσια πνευματική

και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, μπορεί να γίνει ένα βάθρο, πάνω στο οποίο θα στήσουμε έναν πνευματικό ναό..., να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο και φοβισμένο πολίτη αυτού του τόπου», τόνισε στην αναφορά του ο Στ. Βαρλάς.

Υπέρτατος στόχος του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και φιλοδοξίες, τόνισε ο Ηλ. Φιλιππίδης. 
«Βασική μας αρχή είναι να υπάρχει αντιστοιχία ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που περνάμε αποτελεί απόδειξη της γενικής παρακμής του Ελλαδικού Ελληνισμού τις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι αιτίες είναι πολλές, όμως από τις βασικότερες είναι το έλλειμμα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να οργανώσουμε ένα σύγχρονο αξιοκρατικό κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό, αλλά και η έλλειψη ενός αποτελεσματικού παραγωγικού πρότυπου με βάση τον άνθρωπο », υπογράμμισε ο Ηλ.. Φιλιππίδης.



Ιστορία



Νωρίτερα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την ιστορία της εκπαιδευτικής κοινότητας του χωριού, που επιμελήθηκε ο Μιχαήλ Κανάριος.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Βουλευτής Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιάννης Ξενάκης, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης.
 Ο υποναύαρχος Σταύρος Μιχαηλίδης  έστειλε συγχαρητήρια επιστολή και δήλωσε ότι τίθεται στην διάθεση των λειτουργών,για να διδάξει ναυτιλιακά θέματα.



Φιλαρμονική



Άλλο ένα όνειρο του Μ. Κανάριου γίνεται πραγματικότητα. Ανακοίνωσε την επανασύσταση της Φιλαρμονικής της Καλαμωτής και κάλεσε το κοινό να στηρίξει τις δράσεις του φορέα και σε

αυτόν τον τομέα.



Ευχαριστίες



Ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής ευχαρίστησε τον χορηγό της εκδήλωσης, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη για την συνεχή συνδρομή του σε όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου.

Επίσης ευχαρίστησε τους Ευεργέτες του χωριού, Κυριακή και Λουκά Κτιστάκη, τους Δωρητές Νικόλαο Μελισσινό για την αγορά μουσικών οργάνων, για την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής και τον Γεώργιο Λαμπράκη, οι οποίοι ανταποκρίνονται πάντα με προθυμία και γενναιοδωρία σε οποιαδήποτε αίτημα του Ομίλου, για να συνδράμουν στις ανάγκες του χωριού, δείχνοντας έτσι την μεγάλη αγάπη τους για την Καλαμωτή.

Τον Αντιδήμαρχο Νότιας Χίου κ. Ανδρέα Βεργίτση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμωτής κ. Νικόλαο Γαλάτουλα για την αγορά υλικών.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου για την σημαντική βοήθεια, που πρόσφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Γεώργιο Σφήκα, Ισιδώρα Λύτρα, Θεόδωρο Γαλάτουλα, Κώστα Βιτέλλα και Γεώργιο Βιτέλλα.


















Ιδρυτική Διακήρυξη του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ






Λ Α Ϊ Κ Ο  Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο  Κ Α Λ Α Μ Ω Τ Η Σ

( ΛΑ. Π. ΚΑ. )

                                      

1. Σε ποια εποχή ζούμε

Ζούμε σε μια εποχή απαξίωσης του Ανθρώπου, του Πνεύματος και του Πολιτισμού. Ποτέ, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρώπινη ζωή δεν ήταν τόσο φθηνή. Ο άνθρωπος μικραίνει και η ψυχή του πτωχαίνει. Από την άλλη πλευρά, γιγαντώνονται οι επιστημονικές γνώσεις και οι <<αγορές >>. Αυτές διακινούν το χρήμα πάνω από τα κεφάλια μας ανεξέλεγκτα, με την ταχύτητα του φωτός και σε απίστευτες ποσότητες !!! Ο κόσμος λειτουργεί ως ένα τεράστιο σύστημα, το οποίο συνδυάζει τους μηχανισμούς του χρηματιστηρίου και του καζίνου και οι Πολιτικοί έχουν υποβιβαστεί πλέον σε ρόλο γκρουπιέρη…!!! Ο παγκόσμιος πολιτισμός παρακμάζει μέσα στη βία και κάτω από την μονοκρατορία του χρήματος. Μετά τον πόλεμο οι λαοί της Ευρώπης είχαν ελπίσει, ότι η ήπειρος μας θα καθίστατο μια νήσος ειρήνης, σταθερότητας, ανθρωπιάς και προόδου, γενικά ένα υπόδειγμα πολιτισμού για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η πολιτική εξέλιξη της Ενωμένης Ευρώπης διέψευσε αυτές τις ελπίδες. Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης δεν μπόρεσε ν΄ αναδείξει τις ανθρώπινες αξίες και τις θετικές παραδόσεις του διαχρονικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος έχει ως λίκνο την αρχαία Ελλάδα. Αντιθέτως, επέτρεψε ν΄ αναβιώσουν κυριαρχικές λογικές και καταστάσεις, οι οποίες επαναφέρουν το φάντασμα των συγκρούσεων, των εθνικών συμφερόντων, της επικράτησης των ισχυρών, της αβεβαιότητας, ακόμη και της διάλυσης…. Ο κίνδυνος  αποδόμησης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού κορυφώνεται λόγω της ανικανότητας των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και της αφωνίας της Ευρωπαϊκής διανόησης. ΄Ετσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ζούμε σε μια εποχή  παρακμής.

2. Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε.

Δεν είμαστε οι μόνοι που διακηρύσσουν, ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι η ενεργοποίηση των πνευματικών δυνάμεων, που διαθέτει ο κάθε τόπος, η αφύπνιση όλων των συνειδήσεων, το ξεκίνημα ενός νέου Διαφωτισμού για τους λαούς της Ευρώπης.
 Η ΧΙΟΣ έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή ιστορία, όχι μόνον ως τόπος ολοκαυτώματος, όχι μόνον ως φυτώριο παραγωγής και επιχειρηματικών δράσεων, όχι μόνον ως το κέντρο της ναυτοσύνης, στο παρελθόν και στο σήμερα, αλλά και ως εστία πνευματικής ευθύνης και ανάτασης με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία.  Η ΧΙΟΣ, αυτός ο παράδεισος της φύσεως και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, ανέδειξε έναν ΚΟΡΑΗ, έναν ΨΥΧΑΡΗ, έναν ΘΕΟΤΟΚΑ !!! Αυτοί μας συνέδεσαν με τον διαχρονικό Ελληνικό και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Θέλουμε λοιπόν και μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε έτσι, ώστε να μπορέσει ο σύγχρονος, αβέβαιος και διαποτισμένος από την ιδιοτέλεια άνθρωπος, ν΄ ανέβει πιο ψηλά  και να δει τον εαυτό του και τον κόσμο από το ύψος του Πνεύματος, της Ανθρωπιάς και της Δημιουργίας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ειδικότερα, με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, μπορεί να γίνει το βάθρο πάνω στο οποίο θα στήσουμε έναν καινούργιο πνευματικό ναό, ένα εργαστήρι μελέτης, μάθησης, γνώσης, συζήτησης και επικοινωνίας , που θα μπορέσει να σμιλεύσει χαρακτήρες, ν΄ αφυπνίσει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει το πνεύμα, να υπηρετήσει τον πολιτισμό, να ενημερώσει και να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο και φοβισμένο πολίτη αυτού του τόπου. Από την Χίο λοιπόν, από την Καλαμωτή, από τον καθένα από εμάς, μπορεί να ξεκινήσει μια ποιοτική επανάσταση των συνειδήσεων, η οποία ουδεμία απολύτως σχέση θα έχει με τα Κόμματα και τους Πολιτικούς, αλλά θα ενώνει και θα ενεργοποιεί, όσα θετικά στοιχεία έχουμε μέσα μας και όσα διαθέτει ο αστείρευτος διαχρονικός πολιτισμός μας στην υπηρεσία του ΑΝΘΡΩΠΟΥ !!!! Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που όλοι ομολογούν, ότι δηλαδή ακόμη και για την έξοδο μας από την κρίση που περνάμε, καθώς και για την ανάγκη ενός νέου δυναμικού παραγωγικού προτύπου, απαραίτητος μοχλός είναι ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Όμως, η ευθύνη για την διαμόρφωση ενός νέου ανθρωπολογικού προτύπου κι ενός οράματος για το μέλλον του Ελληνισμού και της Ευρώπης, επιμερίζεται στα τρία : ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, την διανόηση και τον ίδιο τον λαό. Με βάση και οδηγό τις παραπάνω αρχές και αξίες, ξεκινάμε την ίδρυση του
ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ - << ΛΑ.Π.ΚΑ. >>, κάτω από τα φτερά, την θαλπωρή και την στήριξη του ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, ενός πνευματικού και πολιτιστικού σωματείου, που ιδρύθηκε για να υπηρετήσει και υπηρετεί με συνέπεια μέχρι σήμερα - αυτές τις αρχές και τις αξίες κι επί σαράντα χρόνια κρατά ψηλά αναμμένη την πνευματική δάδα της Καλαμωτής. Απευθυνόμαστε σε όλες και σε όλους, ιδιαίτερα δε στους νέους μας, για να σας πούμε ότι δεν είναι η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, αυτή που τρώει τα παιδιά της, αυτή που λοιδορείται διεθνώς ως μια χώρα αποτυχημένη, αλλά είμαστε όλοι εμείς που την συναποτελούμε, που - τις τελευταίες δεκαετίες - διαχειριστήκαμε τις τύχες της. Πρέπει, θέλοντας και μη, ν΄ αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, με πρώτη υποχρέωση την συνεργασία και το πνεύμα πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο.
Καλαμωτούσοι και Χιώτες, στο νησί μας, στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Διασπορά, ας μείνουμε ενωμένοι, δραστήριοι και δημιουργικοί κι ας κρατήσουμε άσβεστη την αγάπη μας για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, για το Ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό.

                    Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑ.Π.ΚΑ.

Πρόεδρος : ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ε. ΒΑΡΛΑΣ, Δικηγόρος

Αντιπρόεδρος : ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Δρ. Παν/κός Καθηγητής Κοινωνιολογίας

Γεν. Γραμματέας : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΦΗΚΑΣ, Καθηγητής Μ. Ε.

Μέλος : ΜΑΡΙΑ ΜΑΪΣΤΡΟΥ, Δ/ντρια Δημ. Σχολείου Καλαμωτής

Μέλος : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ, Δικηγόρος

Μέλος : ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Δρ. Καθηγητής Φυσικός

Μέλος : ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΝΑΡΙΟΣ Πρόεδρος Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής




Καλή δύναμη 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Σταύρος Μιχαηλίδης 
Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.

Σάββατο, 7 Μαΐου 2016


Έγιναν τα εγκαίνια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής,





Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο αποτελεί θυγατρικό θεσμό του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και σκοπός της ίδρυσής του είναι το ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ, σύμφωνα με τον Ηλία Φιλιππίδη.
Βασική αρχή του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η αντιστοιχία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, τους πολιτισμού τους, της κοινωνίας, του κράτους και της οικονομίας τους. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο  αναζητεί το νέο ανθρωπολογικό πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα συνδυάζει την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού με την αναβίωση της παραδόσεως του Ελληνικού Κοινοτισμού.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο τ. Υπουργός και Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, ο τ. Βουλευτής Κώστας Τριαντάφυλλος, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ξενάκης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Νότιας Χίου Ανδρέας Βεργίτσης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ, Υπολοχαγός κ. Κλιαμενάκης,ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Αρμολίων Ανθ/γος κ.Αναστάσιος Δεμέναγας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Καλαμωτής, Αρμολίων, Πατρικών, Ελάτας και Μεστών, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Καλαμωτής, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής, η επίτιμος Πρόεδρος του Π.Ο.Κ κα. Ρούλα Βαρλά, τ. Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμολίων κα. Αργυρώ Βαρλά και οι Πρόεδροι των Συλλόγων του χωριού, και πλήθος κόσμου.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι κύριοι, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Βεργίτσης, και ο Ιωάννης Ξενάκης μαζί με τους πρωτεργάτεςτης πρωτοβουλίας.Ακολούθησαν χαιρετισμοί των Επισήμων.. Χαιρετισμό έστειλε και ο Υποναύαρχος ε.α. κ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Π.Ο.Κ. Μιχαήλ Κανάριο, Στην συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "'Ενα σύντομο Ταξίδι, η Ιστορία της Καλαμωτής για τον Πολιτισμό και τα γράμματα" που επιμελήθηκε ο Μιχαήλ Κανάριος.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΛΑ.Π.ΚΑ. κ. Σταμάτη Βαρλά και η κεντρική ομιλία από τον καθηγητή κ. Ηλία Φιλιππίδη.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου