Pages

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΗΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ !


Επιτρέπεται οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία να είναι τόσο ερασιτέχνες;
Του Ηλία Φιλιππίδη

Παρατήρηση 1η. Στις ειδήσεις της ΕΡΤ την Τετάρτη 16/1/19 προβλήθηκε η συνέντευξη της Οργανωτικής επιτροπής. Πιστέψαμε, ότι η Κυβέρνηση είχε αλλάξει στάση και ότι ήθελε να αφήσει την οργή του λαού για την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, να εκτονωθεί με το Συλλαλητήριο και η ίδια να αποδείξει, ότι είναι «δημοκρατική και δέχεται την διαφωνία», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας.

Η τηλεοπτική εικόνα της Συνεντεύξεως έδειχνε τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ιωαν. Αθανασιάδη, να διαβάζει το κείμενο της αποφάσεως, χωρίς να αναφέρεται καθόλου το όνομα του. Αντιθέτως ο σχολιαστής της ΕΡΤ ανέφερε ως διοργανωτές τους παρακείμενους πολιτικούς: Δημήτρη Καμμένο, Στάθη Παναγούλη και Γιώργο Πατούλη.

Συμπεράσματα : Ναι μεν έχουμε «δημοκρατία» αλλά η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει εκ των προτέρων την πλαστή εντύπωση, ότι το Συλλαλητήριο διοργανώνεται από πολιτικούς, για τις δικές τους προσωπικές σκοπιμότητες.

Όμως κύριοι της Οργανωτικής Επιτροπής, δεν βάζουμε στο πάνελ της πρωτοβουλίας πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα, όταν θέλουμε να προβάλλουμε, ότι η κινητοποίηση είναι παλλαϊκή και δεν έχει καμμία σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Τα βάζουμε κάτω στο ακροατήριο, πρώτη σειρά βεβαίως και τους δίνουμε την δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις, ακόμη και από το βήμα αλλά όχι δίπλα μας!

Παρατήρηση 2η. Όσοι είμαστε στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, είχαμε την βεβαιότητα, ότι το Συλλαλητήριο θα διεξαγόταν απολύτως ομαλά. Όλοι οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί πολίτες. Το βλέπαμε γύρω μας από τα ποτάμια των Ελλήνων , με τις σημαίες στο χέρι ή και στην πλάτη, να ανηφορίζουν προς την πλατεία Συντάγματος. Επίσης είχαμε την πεποίθηση, ότι η Κυβέρνηση θα άφηνε την οργή του λαού να εκτονωθεί. Δεν είχαμε προσέξει την προειδοποίηση του Τσίπρα ή μάλλον την «πρόβλεψη» του, να μην αφήσουμε το Συλλαλητήριο να καπελωθεί από ακροδεξιά στοιχεία, όπως τα δυο προηγούμενα !

Τελικά ο Τσίπρας «δικαιώθηκε». Όπως αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, στο Συλλαλητήριο « Η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιά στοιχεία έδωσαν τον τόνο»!

Ηθικόν δίδαγμα εκ μέρους της Κυβερνήσεως για τις δημοκρατικές δυνάμεις : Δεν μπορεί να γίνει λαϊκή κινητοποίηση για εθνικά θέματα χωρίς το κουκούλωμα της Ακροδεξιάς. Το πρόταγμα είναι η δημοκρατία. Τα εθνικά θέματα πρέπει να μένουν στα όρια της πολιτικής εμβέλειας και ευθύνης των «δημοκρατικών» κομμάτων, διαφορετικά περιέρχονται στον έλεγχο της ακροδεξιάς και υπονομεύεται η δημοκρατία!....

Το συμπέρασμα λοιπόν για την Κυβέρνηση είναι, ότι και τα τρία μεγάλα Συλλαλητήρια για την Μακεδονία περιήλθαν υπό τον έλεγχο της Ακροδεξιάς. Είναι μακρυά η υπόνοια, ότι τα υποκινεί κιόλας;

Τα επεισόδια ήταν απολύτως σκηνοθετημένα με εκτελεστές είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η Κυβέρνηση επέτρεψε την παράλληλη διεξαγωγή αντισυγκεντρώσεως των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια! Αυτοί, που «προκαλούσαν» την αστυνομία, ήταν κάπου 10 στα σκαλιά της Βουλής με άλλους 10 κάτω αριστερά προς την πλευρά των δέντρων και άντε να ήταν άλλοι 20 στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα ΜΑΤ άδειασαν όλη την αποθήκη με τα ληγμένα χημικά τους. Δεν σεβάστηκαν ούτε ηλικιωμένους, ούτε τα μικρά παιδιά. Πρώτη φορά, που είδα τόσες οικογένειες σε διαδήλωση. Ακόμη και νεαρές μητέρες με τα νήπια στο καροτσάκι. Είδα και διθέσια καροτσάκια!

Κάθε τόσο ο παρουσιαστής της εκδηλώσεως έκανε έκκληση προς την αστυνομία, να σταματήσει την ρίψη των χημικών, διότι προκλήθηκαν λιποθυμίες καθώς και να ανοίξει διάδρομο ο κόσμος στην Ερμού, για να μπορούν να φεύγουν, όσοι υποφέρουν.

«Αυτό που συμβαίνει, είναι πόλεμος!» φώναζε ο παρουσιαστής.

Ερώτηση προς τους διοργανωτές: δεν ήξεραν, από τα Συλλαλητήρια του Μίκη , ότι η «μάχη» δίνεται κάθε φορά μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου; Σίγουρα θα υπήρχε περιφρούρηση γύρω από την εξέδρα των ομιλητών. Όλοι όμως, τα διαχρονικά θύματα, γνωρίζουμε, ότι το «μαλακό υπογάστριο» των λαϊκών διαδηλώσεων τα τελευταία 10 χρόνια είναι ο χώρος μπροστά στο Μνημείο. Εκεί, δεν μπορούν να στηθούν 50 ακόμη και 100 περιφρουρητές και να μην αφήνουν να περνούν οι ταραξίες, όποιοι και αν είναι ;

Παρατήρηση 3η. Όλο το βράδυ της Κυριακής και όλη την Δευτέρα η κυβέρνηση μας βομβάρδιζε με την προπαγάνδα της, ότι η Χρυσή Αυγή κυριάρχησε στο Συλλαλητήριο και η Ν.Δ. να ανταπαντά, ότι υπήρχε μία εκτεταμένη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών.

Τελικά η αντίδραση για την Συμφωνία των Πρεσπών έγινε κλωτσοσκούφι των δύο πόλων του νέου δικομματικού συστήματος.

Που είναι η Οργανωτική Επιτροπή να περισώσει την αξιοπρέπεια και την αυτονομία του ελληνικού λαού; Καμμία ανακοίνωση εκ μέρους της! Εάν έγινε και τα κανάλια δεν την μετέδωσαν, δεν θα έπρεπε να βρουν άλλους τρόπους;

Τελικά η ανακοίνωση-καταγγελία της Επιτροπής για τον βομβαρδισμό με τα χημικά και τα οργανωμένα επεισόδια αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο F/b. Όμως τα κανάλια ακόμη την παρασιωπούν.

Πάντως το σημείο, που η ειδησεογραφία έβγαλε γέλιο, ήταν η δήλωση της Μ. Σπυράκη, εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., η οποία, αφού καυτηρίασε την υπερβολική χρήση χημικών, συμπλήρωσε, ότι η αστυνομία έκανε χρήση, επειδή το πλήθος δεν διαλυόταν ησύχως! Φρασεολογία άλλων εποχών, προειδοποίηση για το μέλλον; Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια: η Σπυράκη αποσιώπησε το γεγονός, ότι τα χημικά έπεφταν σε όλη την διάρκεια του Συλλαλητηρίου. Ίσως η αστυνομία να περίμενε, ο κόσμος, οι περισσότεροι χωρίς προηγούμενη εμπειρία, να διαλυόταν αμέσως. Κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε προφανώς και την Ν.Δ., από τις προσεχείς ευθύνες της…

Συμπεράσματα :

Στο προηγούμενο συλλαλητήριο της Αθήνας η κυβερνητική αριστερά είχε το θράσος, να κατηγορήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ότι ταυτίσθηκε με τους φασίστες!
Τι έχει να πει αυτή την φορά για την συμμετοχή της Αφροδίτης Μάνου, η οποία μέχρι χθες ψήφιζε Σύριζα;

Πάντως η Οργανωτική Επιτροπή του νέου Μακεδονικού αγώνα πρέπει, να οργανωθεί πιο σοβαρά και αποτελεσματικά και σε μακροπρόθεσμη βάση και προγραμματισμό. Είναι αλήθεια, ότι η Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στην προσέλευση του κόσμου αλλά υστερεί στις δημόσιες σχέσεις, εσωτερική συνοχή και στην περιφρούρηση.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες εντάσεις και ανταγωνισμοί μέσα στους χώρους της ηγεσίας του νέου Μακεδονικού Αγώνα.
Είναι επόμενο, για ένα λαό που από την εποχή των κινητοποιήσεων κατά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο ξεσυνήθισε, να δρα συλλογικά.

Το άλλο πρόβλημα είναι η σύμπτωση του Μακεδονικού θέματος με το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Σύμπτωση ή σύμπτωμα;
Μπορεί η Μακεδονία να σωθεί ανεξάρτητα από την σωτηρία της Ελλάδας;
Πάντως η οργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων πρέπει, να γίνεται από μια επιτροπή χωρίς καθόλου πολιτικές φιλοδοξίες.
Ας κάνουν δύο ξεχωριστές επιτροπές αλλά να συνεργάζονται.

Ο Ηλίας Φιλιππίδης έχει διατελέσει πανεπ. Καθηγητής κοινωνιολογίας και νομικός. Έχει θεμελιώσει την θεωρία της Ελληνολογίας <filippidis103@yahoo.gr>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου